Gündem

KVKK, uzaktan eğitim platformları hakkında uyarılarda bulundu

Evden çalışma politikaları, sosyal mesafeler ve hükümetlerin getirdiği yasaklar nedeniyle, hem iş hem de kişisel kullanım için video konferans uygulamalarına olan talep bir hayli arttı.

Bu uygulamalardan biri olan Zoom, geçtiğimiz şubat ve mart ayında ABD, İngiltere ve Avrupa’nın birçok şehrinde yüz binlerceindirildi ve dünya çapında en çok indirilen iş uygulaması oldu.

Ancak uygulamanın bir anda kullanıcı sayısını katlaması, bazı gizlilik endişelerini de beraberinde getirdi. Daha sonra birçok şehir, kurumlarda Zoom uygulamasını yasakladı.

KVKK: VERİLERİNİZ YURT DIŞINA ÇIKABİLİR

Kişisel Verileri Koruma Kurumu’ndan (KVKK) yapılan yazılı açıklamada, uzaktan eğitim platformlarında, öğrencilerinve soyadları gibi kişisel verileri ile ses ve görüntü gibi biyometrik veri kapsamında değerlendirilebilecek bazı özel nitelikli kişisel verilerinin işlendiği belirtildi.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nda biyometrik veriler dekişisel verilerin işlenme şartlarının belirlendiğine işaret edilen açıklamada, bu verilerin Kanunaişlenmesi gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, “Uzaktan eğitim amacıyla kullanılan yazılımların birçoğunun bulut hizmet sağlayıcılar aracılığıyla hizmet verdiği ve bu yazılımlara ait veri merkezlerinin çoğunlukladışında olduğu gözlemlenmektedir.

Veri merkezleridışında olan platformların kullanılması durumundadışına veri aktarımı söz konusu olacağından, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 9’uncu maddesinde belirtilen şartlaraolmayan aktarımların Kanunun ihlali anlamına gelebileceği unutulmamalıdır.” ifadeleri kullanıldı.

Instagram: @eshteknoloji